FACEBOOK INSTAGRAM

#jaumedepuntiro

Image Alt

Celler

HISTÒRIA

Celler Jaume
de Puntiró, vinyes i vins

Jaume de Puntiró, vinyes i vins fou fundat el 1980 per Jaume Calafat i Nadal. Actualment el regentam els seus fills Pere i Bernat Calafat i Vich, que elaboram vins de qualitat d’elaboració artesana, provinents de vinyes de conreu ecològic. La tradició vinatera familiar sempre ha estat de petits propietaris agrícoles que conream directament les vinyes seguint mètodes i costums tradicionals. La tradició d’elaborar vi ens prové per la línia materna dels Vich de ca sa Consellera, abans de can Gelat, que n’elaboren des de principis del segle XIX, els Vich són una família de pagesos propietaris de vinyes i d’altres conreus; per línia paterna els Calafat elaboraven vi a la possessió de Puntiró, que cultivaven.

1981
FUNDACIÓ DEL CELLER
Per Jaume Calafat de Puntiró.
1992
RELLEU ALS FILLS
Primers vins embotellats de la gamma Original. Carmesí, el vi de la Vila.
1994
CERTIFICACIÓ ECOLÒGICA
Primers vins ecològics: tradició i innovació.
1997
Vi DAURAT
Engabiar el Premsal Blanc dins la fusta.
1999
Vi BUC
El vi marcat pel territori.
2001
Vi J.P.
Les espècies del vinyet.
2004
Vi ROSAT
El deute pendent.
2005
Vi PORPRAT
La conveniència de la casualitat.
2009
BROT DE PI
Guardó brot de pi a Jaume Calafat.
2012
POESIA AL VINYET
Primera edició.
2016
Vins AMICAMAT
Els vins de l'ànima. Vins Lul·lians.
2019
DIVERTIMENTO
Vermut, Ancestral, Novell perdent els complexos.
2020
Vi BRISAT
Fora por.
2021
Vi RANCI
Acostar-se al cel.
SANTA MARIA DEL CAMÍ

Una vila amb tradició
d'elaboració de vi

Jaume de Puntiró, vinyes i vins està ubicat a la Vila de Santa Maria del Camí, vila que té una tradició d'elaboració de vi que es remunta a la conquesta catalana, al segle XIII, quan hi ha documentat es celleràs o celler del Rei de Mallorca a la possessió de Son Oliver, que proceïa de vins la Casa Reial de Mallorca. És a partir del segle XVII quan el vinyet i el vi esdevenen una activitat important en l'economia de la Vila, havent-hi una clara expansió a finals del segle XIX causada per l'atac de la fil·loxera als vinyets francesos. El vi s'ha elaborat durant segles de forma artesanal als cellers de la Vila, que s'identifiquen per tenir una branca de pi sobre el portal.

santa maria
shop
INSTAL·LACIONS

El celler

Les instal·lacions que disposa Jaume de Puntiró per a l’elaboració i criança de vins estan ubicades a un antic magatzem agrícola a la Plaça Nova de Santa Maria del Camí.

El celler és el lloc on s’elabora, emmagatzema i envelleix el vi. Actualment molts elaboradors prefereixen el nom de bodega, un castellanisme que s’ha incorporat i que ha suplit el nom tradicional de celler. Per aquest motiu Jaume de Puntiró ho manté viu, perquè és el nom auntèntic i genuí del nostre parlar.

Un element important del celler és el cup, lloc on es trepitjava i fermentava el vi, habitualment semienterrats de pedra viva. El cup actual de Jaume de Puntiró està constituït de dipòsit d’acer inoxidable.
El celler disposa de la zona d’elaboració i emmagatzement del vi, i d’una zona d’envelliment en bótes de roure a temperatura constant de 16º.

Aquí també hi tenim la nostra botiga, on a més de vendre vi, venem productes locals ecològics.